Hvad er det?

Hvad er undervandsjagt?

Formålet ved uv-jagt er i sagens natur at jage under vandet. I Danmark er det er oftest fisk der står på menuen når man dyrker uv-jagt, men i andre lande er blæksprutter og forskellige arter skaldyr også yndede mål.

Når man dyrker uv-jagt, er man er udstyret med maske, svømmefinner og snorkel (abc-udstyr). Det gælder så om, at dykke ned og finde fiskene og fange dem – dette foregår uden brug af medtagelig luftkilde (SCUBA), da der ellers ikke er nogen ”sport” i jagten. Desuden er man som fridykker meget bevægelig i vandet idet man ikke skal slæbe på en masse tungt udstyr, og derfor er istand til at dække et relativt stort område, til trods for at man må op til overfladen for at trække vejret. En anden god grund til at fridykke, når man jager, er at bobler fra en regulator ofte skræmmer frit-svømmende (pelagiske) fisk.

Til at fange fiskene bruger man oftest en harpun, men fladfisk kan dog også fanges med hånden eller et håndspyd.

Hvordan foregår uv-jagt?

Uv-jagt forgår i Danmark altid i havet, da jagt i ferskvand er ulovligt. Oftest foregår jagt kystnært, da det her, grundet en begrænset dybde, er muligt for de fleste at fridykke ned til bunden, hvor fisken findes. Det kan godt betale sig at undersøge bund- og strømforhold der hvor man ønsker at jage, da disse kan have stor indflydelse på mængden af fisk i området. Som fingerregel kan man sige, at områder med kuperet bund f.eks. stenrev og strøm har flest fisk. Der kan være stor forskel på dybden i de områder man jager. Ved valg af jagtområde skal man selvfølgelig vælge et område med en dybde der tilgodeser alle deltagere på en jagt. Man behøver ikke at være en supermand eller asiatisk perledykker for at kunne deltage. Mange steder i Danmark kan man finde fisk på 1-3 m dybde. Specielt hvis man jager om natten behøver dybden ikke være stor. Her komme store fisk (>5 kg !) gerne ind på lavt vand for at finde føde og her kan alle være med.

Når man har fundet et jagtområde er det blot at gå i gang. En jagt varer oftest 2-4 timer alt efter forholdene og deltagerne.

Der findes flere forskellige taktiker når man jager. Den mest almindelige er at man dykker ned og svømmer langs bunden imens man afsøger området for fisk. En anden taktik er at dykke ned og vente på at fisken svømmer forbi én. Denne form for jagt dyrkes ofte ved rev eller havnemoler, hvor man i forvejen ved, at der ofte svømmer fisk forbi.

Når man så ser en fisk, gælder det om at komme på skudhold. De fleste fladfisk stoler på deres camouflage og flytter sig derfor ikke, før man er på skudhold, mens pelagiske fisk er straks mere sky. Man skal derfor snige sig ind på byttet. Oftest kan det ikke betale sig at svømme imod fisken, hvis den først har opdaget én, da den da vil flygte. I stedet kan det ofte betale sig at ligge stille, fisken bliver da ofte nysgerrig og svømmer selv tættere på dykkeren og man kommer derved på skudhold.

Skriv et svar