Udstyr

Udstyr til undervandsjagt

I forhold til scuba-dykning behøver man kun lidt udstyr for at dyrke undervandsjagt. Man kan i realiteten nøjes med maske, snorkel, finner og harpun, men det kan kraftigt anbefales at have en våddragt, da det ellers hurtigt bliver koldt at ligge i vandet. Desuden skal man have en markeringsbøje i overfladen for at varsko både, fiskere m.fl. om at der er en dykker i vandet. For at tage en hurtig gennemgang er det udstyr man har brug for følgende:

Svømmefinner

For at få tilstrækkelig fremdrift bruger man finner. Der er flere typer af finner men groft set kan de inddeles i helfodsfinner og hælremsfinner. Til SCUBA-dykning bruges oftest hælremsfinne. De kan også sagtens bruges til uv-jagt, men de mere seriøse jægere bruger helfodsfinne beregnet til fridykning. Disse finner er meget lange, og de muliggør derfor stor fremdrift ved langsomme svømmetag, man er derved istand til at holde pulsen lav og kan derfor svømme mere ”økonomisk”. Derved forlænger man sin neddykningstid.

Maske

Denne skal helst skal have et lille volumen (for at mindske det skadelige rum) og en god pasform, da man skal have den på i lang tid af gangen.

Snorkel

De fleste snorkler er anvendelige. Man behøver ikke en snorkel med bølgebryder og 27 ventiler! Men hvis man er i tvivl om, hvorvidt man er i stand til at tømme snorklen, kan det selvfølgelig være en fordel med en udtømningsventil. Man skal bare være klar over at ventiler og andet ekstra udstyr på snorklen kan gå i stykker.

Våddragt

Da man ofte ligger mere end to timer i vandet ad gangen, er det mest passende at have en heldragt af neopren med en tykkelse på 5-7 mm. En almindelig våddragt kan sagtens bruges, men mange jægere bruger en jagtdragt med rå neopren imod huden. Fordellen ved en jagtdragt er at isoleringsevnen er bedre, og at den er mere smidig og behagelig at have på end en alm. våddragt. Ulempen ved jagtdragten er at den er svær at få af og på, man er derfor nødt til at smøre den indvendig med en mild sæbevandsopløsning. Jagtdragten er desuden mere sårbar, da man let kommer til at lave ridser eller rive hul i den rå neopren.

Handsker og sokker/støvler

Udover våddragten bør man anskaffe sig handsker og støvler/sokker i 5 mm neopren.

Bly (Blybælte)

Man behøver et blybælte, da der er stor opdrift i våddragten. Opdriften i de fleste dragter påkræver at man dykker med 6-9 kg bly.

Harpun

Der findes mange forskellige typer og størrelser. Fremdriften kan være elastik eller trykluft. Generelt må det anbefales at anskaffe en elastikharpun, da disse er billigere og påstås at skyde mere præcist. Den mest anvendte størrelse til allround-jagt er en 90 cm elastikharpun. Er man lille (det kan være svært at lade harpunen) eller er der dårlig sigt, kan en 75 cm harpun også bruges.

Markeringsbøje

De fleste jægere bruger en torpedobøje, som kun giver lille vandmodstand.

Fangstsnor

En snor med en nål hvorpå man kan trække de fangede fisk. Denne kan laves af et stykke tøresnor og et 15 cm langt metalrør (Ø ~5 mm).

Lygte

Hvis man vil dyrke natjagt er man nødt til at have en lygte. Man bør vælge en lygte med en effekt på minimum 5-7 W og en brændetid på minimum 1,5 timer. Man kan få stor lysstyrke og spare penge til batterier ved at købe en genopladelig lygte, men man skal være opmærksom på at de billigste genopladelige lygter skal genoplades efter ganske kort tids brug. De er derfor ikke anvendelige til jagt som ofte varer flere timer.

Skriv et svar